DMB

DMB

Vi følger DMB videre(Klikk her for å komme tilbake til DMB sin hovedmeny)

31.12.08

2008 DMBPosted by Ben-Sigvald T D B Liknes 09 Jan, 2009 16:27:17

Juleferie og to hele uker med full drift på DMB. Det er en fin avslutning på året.

Det var en del ting å ta tak i denne gangen også. Desverre var det mest kjedelige tekniske problem. Jeg kan styre min begeistring for å ligge på ryggen under anlegget og lete etter en bestemt ledning, eller prøve å lodde en ødelagt kobling som ligger klemt inne i ett hjørne. Men sånt hører jo med dersom man skal ha en operativ jernbane.

Jeg startet rett på med det tyngste prosjektet denne gangen, og det var å skifte ut underbygning og skinnegang i den ene venderampen på den gamle delen av anlegget. Sporet går her i en 180 graders sving samtidig som det stiger opp ett nivå. Denne delen av sporet har alltid vært veldig ustabilt, med avsporinger og dårlig kontakt. Det skyldes dårlig sporfundament, og gamle skinner med dårlig kontakt. Så løsningen var altså å skifte ut hele stasen.

Skinnegangen i den "nye" venderampen".

For å få litt julestemning på anlegget fikk "Birsemüseli" en skikkelig ansiktsløftning før julaften. Den bestod i å fjerne restene av den gamle sidebanen, og anlegge en enkel sirkel med smalsporskinner. Landskapet ble kjapt skiftet ut, og det kom på plass, snø, julenisse, juletre med lys og snømann. Og vips, så var det jul også på DMB. Planen var at ett smalsporet damplok skulle trafikere på banen, men jeg fikk aldri denne banen til å fungere skikkelig, og tok meg ikke tid til å jobbe mer med det i denne omgangen.

Julestemning på Birsemüseli

Til jul fikk DMB ett nytt skiftelok i julepresang. Dette er av merke TRIX. Jeg er litt skuffet over gangegenskapene til lokomotivet. Men det blir med over til Oslo for nærmere inspeksjon og eventuell utbedring. Loket er stasjonert på Dugneberg stasjon, og det hadde det travelt hele juleuken med rangering og småturer til de nærmeste stasjonene for å hente og levere godsvogner.

Det nye lokomotivet er en SBB E3/3 i gammel design.

Hovedfokuset på banen i tiden framover blir å få på plass landskap og miljø rundt Dugneberg stasjon. Jeg fikk iløpet av helgen kommet videre med arbeidet på selve stasjonen. Blandt annet kom det endelig lys på plattformene og i stasjonsbygget, noe som gav ett skikkelig visuelt løft. Jeg spanderte også ett utkjørsignal fra "rangeringsdelen" av stasjonen. Jeg tar meg foreløpig ikke råd til å montere opp flere signaler på Dugneberg.

Slik ser Dugneberg stasjon ut i mørket.

En av romjulsdagene var det storinnrykk av nesten 40 biler, lastebiler og busser som skulle avfotograferes. Det ble mange andre runder med trafikkavikling også, så DMB fikk en hektisk men fin avslutning på året. Nedenfor følger diverse bilder fra romjulen på anlegget.

Takk for i år.

  • Comments(0)//dmb2008.bensigvald.com/#post9

28.10.2008

2008 DMBPosted by Ben-Sigvald T D B Liknes 28 Oct, 2008 15:08:32

Denne helgen begynte med ferdigstillelse av kontrollpanelet på Swerringen. De siste tre lyssignalene kom på plass, og ble koblet til panelet. Iløpet av helgen ble det avviklet flere kjøresesjoner med det nye kontrollpanelet, som fungerte aldeles utmerket. Jobben som "stasjonsmester" var veldig populær blandt de yngste.

Blog Image

Det nye kontrollpanelet er endelig ferdig, etter mange, mange timers arbeid. Diodene til høyre lyser når panelet er "frigitt" for lokalt bruk.

I ukene i forkant av oppholdet jobbet jeg med den nye stasjonsbyggningen på Dugneberg. Jeg hadde skaffet et byggesett fra Faller (produktnummer 110098). Settet består av en stasjonsbygning med ett godsekspedisjonstilbygg. På Dugneberg står det allerede ett godshus. Siden anlegget i tillegg skal være fra "vår tid" bestemte jeg meg for å prøve meg på en ombygging, slik at det gamle godstilbygget nå istedenfor er en ventehall med trapp og heis ned til undergangen til spor to og tre. Med hjelp av min gode venn Dremell fikk jeg frest ut deler av veggene på tilbygget.

Blog ImageBlog Image

Slik ser stasjonen i Fallersettet ut på utsiden av emballasjen...

Blog Image

... og slik ser DMB sin variant av bygget ut.

På grunnplaten til byggesettet fjernet jeg rampen foran tilbygget. Deretter limte jeg platen fast til ett fundament av isopor. Jeg sparklet rundt platen for å få en større flate rundt huset.

I de nye hullene i veggene satte jeg inn tjukk gjennomsiktig plastplater. Disse skar jeg vertikale striper i for å få det til å se ut som en glassvegg satt sammen av flere glassruter og dører. På veggen ut mot sporene "åpnet" jeg dørene med å skjære disse helt løs, og lime dem i åpen posisjon.

Blog Image

Den nye ventehallen med glassdører, heis og trappenedgang

På framsiden av stasjonsbygget er det ett lite overbygg. Både dette, ventehallen og hovedbygget fikk belysning. Tilsammen seks lyspærer skaper en fin atmosfære på stasjonen på kvelds og nattestid.

Blog Image

Montering av lys under overbygget, jeg har brukt deler fra ett belysningsett for passasjervogner.

Jeg brukte Photoshop til å lage diverse skilt og reklameplakater til stasjonsbygget. Det er ekstra morsomt å lage "reklameplakater" med bilder av slekt og venner. Det er veldig artig når noen plutselig drar kjensel på noen fra en slik plakat på anlegget.

Blog Image

Dugneberg stasjon kan skilte med en kiosk som er betjent og alltid åpen... Det er greit når man ikke rakk siste toget før det ble mørkt.

Jeg begynte å jobbe med plattformen på siden av stajonsbygget også før jeg måtte avslutte helgen. Jeg kom så langt som til maling, men det må ordnes skikkelig neste gang, sammen med litt mer detaljer på selve plattformene i form av lys, skilt og benker.

Blog Image

Ett lite sideblikk på stasjonsbygget.

Blog Image

Ett overblikk over Dugneberg etter at stasjonsbyget og den nye plattformen til spor 1 er på plass. Med plassbegrensninger må man prioritere knallhardt, og denne gangen ble det nok ikke knappeste laget i forhold til plass til landskap mellom Dugneberg på nivå 1 og Blakkenberg på nivå 2. Her må det pønskes ut noen gode visuelle løsninger med hensyn på landskap.

Det ble også denne helgen tid til godtetog, i tillegg til mye annen kjøring. Og som alltid dukker det opp nye spennende tekniske feil, når man endelig tror man har fikset alt...

Blog Image

Godtetoget svikter sjelden, her er det på full fart til ventende gjester som gleder seg til noe søtt å bite i.

  • Comments(0)//dmb2008.bensigvald.com/#post8

01.10.2008

2008 DMBPosted by Ben-Sigvald T D B Liknes 01 Oct, 2008 22:30:54

En langhelg er igjen unnagjort. Det var egentlig bare en ting som stod på programmet denne gangen, og det var kontrollboksen på Swerringen. Som man ser på bildet under var det en del ledninger som skulle på plass.

Blog Image

Plutselig dukket det lyssingal opp på Swerringen. Det blir utkjørssignal i enden av alle tre sporene. Disse kan både betjenest manuelt fra kontrollboksen eller digitalt.

Blog Image

Det har vært mye besøk på banen denne helgen, og da er det jo ikke noe annet å gjøre enn å kjøre fram gode gamle Godtetoget! Her er det på vei over passet til andre siden av anlegget, der forventningsfulle gjester venter på en velfortjent dose med sukker og e-stoffer.

Blog Image

  • Comments(0)//dmb2008.bensigvald.com/#post7

31. juli

2008 DMBPosted by Ben-Sigvald T D B Liknes 31 Jul, 2008 22:19:56

Denne gangen hadde jeg to uker sommerferie til disposisjon, og masse planer for jernbanen. Men jeg kom overhodet ikke så langt som jeg hadde tenkt. Mye av skylden må tilskrives det fantastisk flotte sommerværet. Det lar seg ikke gjøre å sitte på ett overvarmt loftsrom når sola steiker, da er det bedre å prioritere badeliv og sommerkos i hagen.

Det første som skjedde på banen var at boksen jeg hadde problemer med sist gang, kom i retur fra Tyskland. Og etter litt plundring, fikk jeg den endelig til å fungere. Så nå er det endelig mulig å koble til håndkontroller fra Lenz og Roco på anlegget. Dette ble testet ut med stor suksess av de yngre assistentene på banen.

Jeg brukte ganske mye tid på å vaske og rydde selve rommet som anlegget er plassert i. Det var virkelig på tide oppdaget jeg etterhvert som både det ene og det andre dukket opp under og bak diverse esker og annet som har stått bortgjemt i hjørner og kroker.

På Dugneberg begynte jeg å legge ballast i sporene. Mellom spor to og tre kom det på plass en lang plattform. Den skal være justert inn så nøyaktig det lar seg gjøre, slik at det er minst mulig avstand mellom vogn og plattform. Jeg kom så langt som å montere opp og male selve plattformen. Neste gang kommer forhåpentligvis overbygg, lys og detaljer på plass. Jeg kom ikke så langt med dette arbeidet som jeg hadde håpet.

Det som det gikk absolutt mest tid med til denne gangen var ett nytt stillverk, eller kontrollboks som det kalles hos DMB. Kontrollboksen er satt opp på Swerringen stasjon. I tillegg til å vise sporvekslerenes posisjoner, er det lagt opp til manuell styring av sporvekslere og signallys via trykk-knapper og brytere. Det tok tid å få dette til å virke. Systemet er laget slik at stasjonen kan "frigis" for lokal styring fra det som kalles hovedkontrollbordet. Det vil si at man "skrur av og på" bryterene på kontrollboksen fra pcen eller hovedkontrollen på hovedkontrollbordet. Det ble bestilt lyssignal for montering på stasjonen, men disse er ennå ikke kommet i posten.

Desverre ble det ikke tid til så mye mer denne gangen, heller ikke til å ta så mye bra bilder. Det ser også ut til at det blir en stund til neste arbeidshelg på DMB.

Blog Image

Dugneberg stasjon, med godtetog klar for avgang fra spor fem.

Blog ImageDugneberg stasjon med midlertidig stasjonsbygning og den nye plattformen på plass.

Blog ImageOg til slutt ett heller dårlig bildet av den nye kontrollboklsen på Swerringen.

  • Comments(0)//dmb2008.bensigvald.com/#post6

14. juni 2008

2008 DMBPosted by Ben-Sigvald T D B Liknes 21 Jun, 2008 23:38:21

Denne helgen ble brukt til å rydde på rommet og anlegget, og få ferdig landskapet jeg har holdt på med i det siste. Jeg stilte opp med ett nytt lass med trær, slik at den nye skogen ble ferdig. I tillegg gjorde jeg ferdig veistrekningen. Jeg monterte opp autovern, reflekspinner og trafikkskilt. Skiltene jeg har kjøpt er laget slik at selve skiltfolien skrapes over på skiltrammen. Dette er av en eller annen grunn utrolig vanskelig å få til for meg, fordi den minste uheldige bevegelse gjør at folien forskyver seg, og blir ødelagt eller krøllete. Jeg kom på en smart løsning på dette problemet. Jeg skannet inn alle foliene på pcen, og skrev dem så ut på ett spesielt ark, som er selvklistrende. Altså hadde jeg klistremerker som var mye lettere å klippe til ogklistre på skiltrammene.

Endellig kom det også opp kjøreledning på Blakkenberg stasjon.

Det ble ikke tid til så mye kjøring denne gangen. Jeg hadde endelig fått tak i en adapter som skulle gjøre det mulig å benytte håndholdte kontroller sammen med EasyControllen, men desverre var denne defekt, og måtte retuneres til Tyskland. Forhåpentligvis er den på plass og fungerer neste gang.

Blog Image
Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image
Blog Image

  • Comments(0)//dmb2008.bensigvald.com/#post5

12.05.2008

2008 DMBPosted by Ben-Sigvald T D B Liknes 17 May, 2008 16:41:15

Denne helgen var det ikke så mye tid til jernbane, jeg fikk likevel brukt litt mer tid på å få på plass grønt på den nye landskapsdelen. Men etter en stund gikk jeg tom for trær! Så her må det hamstres til neste gang.

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

  • Comments(0)//dmb2008.bensigvald.com/#post4

22.04.2008

2008 DMBPosted by Ben-Sigvald T D B Liknes 22 Apr, 2008 15:30:17

Helgen 10.-14. april var det igjen tid for en arbeidsøkt på DMB.

Etter betydelig press fra omgivelsene er fokus på byggeprosessen på anlegget nå flyttet mye mer over på det visuelle, først og fremst ferdigstillelse av landskap.

Anlegget har i dag en "gammel" og en ny del. Den opprinnelige planen var å rive den gamle delen og skifte den ut med nye moduler som ville vært mer kompatible med den nye delen. Men dette prosjektet er utsatt på ubestemt tid. Men fordi mange, ikke minst banens yngre medarbeidere, synes det er lite tilfredstillende at det bare er plank og sponplater å se på over store deler av den gamle delen, så kommer mye av tiden framover til å gå med til å få på plass litt frodig landskap på denne delen. (Det er viktig å være tilpassningsdyktig i forhold til ønsker fra omgivelsene for at en modelljernbane skal overleve og beholde sin popularitet)

I tillegg til behovet for landskap på gamle delen trenger Dugneberg stasjon alt fra ballast, plattformer, stasjonsbygg til en trivelig bebyggelse rundt stasjonsområdet.

Det er lurt å ikke begynne på en dusin ulike prosjekter på en gang, så jeg bestemte meg for å bruke den tilmålte tiden på anlegget til å konsentrere meg om en bestemt del av gamledelen på anlegget.

For noen måneder siden ble det foretatt en justering av sportraseen på en del av det gamle anlegget pga problemer med avsporinger. I den forbindelse ble nesten hele "Birsemüseli-fjellet" fjernet. Det var dette området jeg valgte å konsentrere meg om først. Noen av restene fra fjellet kunne resirkuleres, og sammen med tilskjærte styroformklosser dannet dette grunnlaget for det nye landskapet. Nedenfor fjellet var det en stor flate, her vil jeg ha en veistrekning og en liten innsjø. Jeg la en tykk isoporplate som basis her. Der innsjøen skal være gravde jeg meg ned en liten centimeter i isoporplaten. Jeg skjærte til en kryssfinerbit som underlag for veitraseen. Veien starter på kanten av anlegget og går en liten meter på skrå over anlegget og ender opp i en tunnell. Den går parallelt med den nye jernbanetraseen som ble rettet på, og som også forsvinner inn i en tunnell.

Etter at jeg hadde grovbygget landskapet, var det tid for en runde med tettningsmasse. Denne prosessen er alltid like populært å se på blandt de yngre som fra tid til annen oppholder seg rundt anlegget. Tettningsskummet fikk stå og tørke over natten. Neste dag var det tid for å skjære til landskapskonturene. Etter en god runde med støvsugeren, var det klart for å klaske på ett godt lag med sparkel. Jeg har så og si helt sluttet med gips, og foretrekker sparkel, fordi dette er mye lettere å arbeide med. Eneste ulempen med sparkel er at den kan ha en tendens til å sprekke opp under tørkeprosessen. Men isåfall kan man kjøre flere lag.

Etter at sparkelen var helt tørr, skjærte jeg litt fjellkonturer i denne med en skarp kniv. Så var det en ny runde med støvsugeren, før det var tid for å male. Fargenyansene går i lys grått og brunt. Når fjellet var malt, var det skinnene som stod for tur. Disse ble malt i rustbrunt. Etter at malingen var tørket gikk jeg over skinnetoppene med ett viskelær for å fjerne malingsrester der.

Jeg var veldig i tvil om jeg skulle spandere kjøreledning på denne delen av anlegget, men det endte med at jeg monterte opp noen master fra Viessmann som jeg foreløpig har til overs. Disse monteres enkelt med å skru ned i underlaget, og er derfor svært enkle å demontere og gjenbruke ett annet sted senere.

På dette punktet nærmet arbeidshelgen seg slutten, men jeg rakk å legge på ballast på det øverste sporet. Metoden var som følger:

-Blande sammen finsiktet brun sand og ferdigkjøpt "lysgrå pukk på glass" fra Faller
-Fordele blandingen ut på sporet med en ubrukt tørr malekost. Det er viktig at det ikke legger seg sand på selve skinnestrengen.
-Sprøyte forsiktig vann fra spruteflaske på hele strekningen.
-Påføre blanding av vann og hvitlim (med en liten dråpe zalo) med en dråpeteller
-La det hele tørke over natten.

Helt til slutt ble det tid til litt grønt dryss rundt en av tunnelåpningene, før det var på tide å dra ut kontakten for denne gangen.

I tillegg til landskapsbyggingen ble det også tid til en god del kjøring og programmering av automatisk kjøring fra pc. Og som alltid dukket det opp tekniske problemer fra "ingen plass" som det gikk masse tid med til å løse. Fortsatt er det en tendens til at det dukker opp spøkelsestog i form av sporblokker som meldes okkupert til pcen. Så jeg kan nok se fram til masse mer krabbing og lodding på undersiden av anlegget.

Blog Image

Gamle Birsemüselitoppen er sprengt vekk, men ett nytt landskap vokser fram fra asken. Til venstre er sporstrekningen som ble rettet ut pga problemer med avsporinger.

Blog Image

Masse griseri. Veistrekningen i midten, og dammen til høyre for denne.


Blog ImageSamme motiv etter at sparkel og maling er påført. Veien på bildet er fra Faller og er en "vei på rull", som er midlertidig lagt ut. Veien går ca 15-20 cm inn i tunnellen.


Blog ImageIkke akkurat flatland DMB kjører gjennom...

Blog ImageKjøreledning på plass, og litt grønt har begynt å spire. Det kommer mer vegetasjon etterhvert.

  • Comments(0)//dmb2008.bensigvald.com/#post3

18.03.2008

2008 DMBPosted by Ben-Sigvald T D B Liknes 18 Mar, 2008 11:49:00

For noen uker siden var det igjen tid for en runde på jernbanen. Det gikk veldig mye tid til å utbedre en sporveksel på Blakkenberg som hadde slått seg skikkelig vrang. Det ble en god del kjøring denne helgen, noe som gikk overraskende bra når først overnevnte sporveksel oppførte seg fint.

På Magnusalp kom det mer detaljer på plass, og også utelys på plassen foran restauranten.

Blog Image

Blog Image

På strekningen mellom Blakkenberg og Dugneberg har det lenge vært ganske skralt med landskap. Her begynte jeg å rydde opp litt. Jeg rakk å gjøre klar for en veistrekning, ett lite vann og en fjellside før det var slutt på oppholdet.

Blog Image

Landskap begynner å ta form på strekningen ut fra Blakkenberg. Det er brukt isoporplater, og fugeskum. Til høyre for veien skal det komme en dam.

I Oslo pågår ett oppgraderingsprosjekt av fire IC-vogner. Interiøret blir oppgradert, og det er satt inn passasjerer i vognene, i tillegg kommer det interiørbelysning og endelys i vognene, som er dekoderstyrt.

Blog Image

Interiør før og etter oppgradering.

  • Comments(0)//dmb2008.bensigvald.com/#post2
Next »