DMB

DMB

Vi følger DMB videre(Klikk her for å komme tilbake til DMB sin hovedmeny)

07.12.09

2009 DMBPosted by Ben-Sigvald T D B Liknes 07 Dec, 2009 15:46:34

I Oslo har det de siste ukene foregått ett lite oppussingsprosjekt.

Den første av flere passasjervogner har gjennomgått en ansiktsløftning.

Det første jeg gjorde var å demontere hele vognen.

Deretter malte jeg interiøret i vognen. Det måtte ogås kappes litt til for å få plass til ledninger og lys som skulle inn senere.

Jeg satte inn en del Preiserfigurer, og laget rullegardiner av bakepapir foran noen av vinduene.

Det neste jeg gjorde var å montere inn en lyslist i taket på vognen. Denne kjøpte jeg fra www.kuehn-modell.de . Denne lyslisten består av 7 LED-lys og en digitaldekoder. Det gir mange programmeringsmuligheter.

Før jeg kunne feste listen, måtte jeg lodde på plass en kondensator som forhåpentligvis vil være med å forebygge flimring i lyset når vognen kjører over strømsvake steder på skinnegangen.

For å få lys i vognen må det monteres strømopptager på hjulene. Blikkplaten som skal brukes skimtes i bakgrunnen på bildet nedenfor. Mellom akslingene stikker ledningsstumpen ut som skal loddes på.

Jeg prøvde å montere alle ledninger så ryddig som mulig. Jeg har festet lyslisten i selve taket, så nå er det lett å åpne vognen og få oversikt over elektronikken inni.

I hver ende av vognen monterte jeg inn sluttlys. Disse kan enten brukes slik at de skifter med kjøreretning, eller skrus av og på med egen funksjonsknapp på digitalkontrollen.

Og slik ser vognen ut etter at den er ferdig. Planen min er å gjøre denne oppgraderingen på i alt 6 vogner.

Til slutt en video. Jeg har programmert dekoderen slik at jeg kan skru på LED-lysene uavhengig av hverandre. Dermed kan jeg få fram ulike effekter, feks at det tar tid før alle lysene i hele vognene er på, når man slår på lysbryteren.

  • Comments(0)//dmb2008.bensigvald.com/#post12

25.10.09

2009 DMBPosted by Ben-Sigvald T D B Liknes 24 Oct, 2009 14:30:22

Endelig har jeg hatt noen dager til disposisjon på jernbanen. Denne gangen har det stort sett gått i vedlikehold og utbedringer.

Etter noen års erfaring med pc-styring av jernbanen har jeg funnet ut at jeg har for få "sporblokker", spesielt på stasjonene. Hvert spor på en stasjon bør deles inn i minimum to blokker, jeg delte opprinnelig bare inn i en. Jeg hadde med meg to nye "S88"-deteksjonsmoduler med til sammen mulighet for å koble til 16 nye blokker. Jeg startet med å dele inn i nye blokker på en av stasjonene.

Samtidig bygget jeg inn ett nytt kryssespor inne i en av tunnelen. Dette sporet vil primært bli brukt til parkering av ICE-settet når dette ikke er i trafikk. På denne måten kan jeg få plass til ett ekstra togsett på "fast basis" på anlegget.

På Swerringen har skinnegangen i østre delen av stasjonen vært veldig ujevn. Dette har ført til stygg gange på togene, og i noen tilfeller har vogner koblet seg fra hverandre mens de passerte vekslene. Jeg gjorde kort prosess, rev alt opp, jevnet ut underlaget og la skinnene på nytt. Jeg rakk også å legge på ny ballast, men ikke lime denne, og lage en ny tunnelportal til tunnelen. Desverre glemte jeg å ta bilder av resultatet før jeg reiste.

Skinnegangen blir forsiktig fjernet med en kniv. Alle skinnedelene jeg fjerner renser jeg for ballast.

Det ble buss for tog en periode...

For å få jevn skinnegang pusset jeg vekk all gammel ballast og korkunderlag.

"Nye" skinner er på plass. Som nevnt rakk jeg å legge ballast og sette opp en ny tunnelportal, desverre glemte jeg å ta bildet av det.

Det nye sporet er på plass, og trafikken kan gå som normalt over Swerringen stasjon igjen.

I den østre delen av anlegget kan man se inn i en av tunnelene på anlegget gjennom en glassrute. Dette må jeg jo gjøre litt ut av. Kort fortalt var løsningen å fylle tunnelen med krystaller og dioder i forskjellige farger. Resultatet ble ganske spennende.

Kassen som dekker hele tunnelen er tatt av. Svarte kulisser, krystaller og dioder er på plass.

Så er det bare å sette kassen tilbake, og kikke inn gjennom glassruten. Stemningen i tunnelen er blitt litt mer "magisk".

  • Comments(0)//dmb2008.bensigvald.com/#post11

28.08.2009

2009 DMBPosted by Ben-Sigvald T D B Liknes 31 Aug, 2009 23:01:33

Det siste halvåret har det ikke skjedd så mye dramatisk nytt på anlegget. Det har gått mest i å forsøke og utbedre feil.

Landskapsmessig har det vært et stort hull på anlegget ved Dugneberg stasjon. Dette forsøkte jeg å gjøre noe med siste uken i august.

Tidligere i år har jeg satt sammen og stylet opp en del hus jeg har hatt liggende. Disse ville jeg bruke som bebyggelse bak Dugneberg stasjon. Det er svært begrenset med plass mellom stasjonen og neste nivå, så her måtte alt komprimeres. Jeg har derfor brukt små, lave hus.

Mellom Dugneberg og Blakkenberg har jeg fått på plass landskapsbasisen etter den vanlige metoden. Jeg grovformer landskapet med isoporbiter, og dekker til med tettningsskum. Når dette er tørket skjærer jeg landskapet til riktig form, før jeg legger på ett tykt lag med sparkel.

Til slutt maler jeg landskapet i grått / brunt.

Tettningsskummen er på plass og tørker. I mellomtiden prøver jeg å finne ut hvordan husmodellene best glir inn i miljøet som skal skapes.

Selve Dugneberg består foruten stasjonen av en vei og en husrekke.

Fremgangsmåten for å få landsbyen ferdig var enkel; først var det å få plassert husmodellene, og innstallere lys i disse. Så er det å sparkle, pusse og male en vei. En stripe med tape langs kantene av veien beskyttet mens jeg fylte på med gress langs kantene, og mellom husene.

Tape beskytter den nymalte veien før gresset kommer på plass. Alle hus er allerede plassert ut.

Ting ser mye bedre ut med en gang det grønne er på plass. Litt av veien fulgte med da tapen ble fjernet, så en ny runde med sparkel og maling må til.

Til slutt ett par detaljer som trær og autovern langs veien, samt gjerde foran bebyggelsen. De siste detaljene som trafikkskilt rakk jeg ikke å få på plass denne gangen, så de får komme senere.

Så er det meste på plass, og ett stort visuelt "hull" på anlegget er tettet.

Bare ett enkelt autovern skiller veien og jernbanen fra hverandre. Beboerene i Dugnebergsveien er stolte av det nye messinggjerdet foran husene.


Natt på Dugneberg.

  • Comments(0)//dmb2008.bensigvald.com/#post10