DMB

Overe 15 år i drift - tid for vedlikehold!2014 DMB

Posted by Ben-Sigvald T D B Liknes 25 Jan, 2014 17:19:53

DMb har nå eksistert som selskap i over 15 år. Hovedanlegget har utviklet seg over tid, og også forfalt i perioder.

Bloggen har også stått uoppdatert siden 2011. Og den vil nok ikke bli så hyppig oppdatert fremover. Men jeg tenkte det kunne være kjekt å skrive litt innimellom siden faktum er at anlegget fortsatt eksisterer og er operativt.

I dag skal jeg kort bare informere om denne helgens store prosjekt:
Bytte av sporveksel på Dugneberg stasjon.

Her er en dobbelveksel som rett og slett er slitt ut, vekseltungene er slitte og bøyde, og det er mange vogner som sporer av. Heldigvis ligger en identisk veksel på delelageret, så da er det bare å sette i gang med å bytte alt ut!

Blog image28.08.20112011 DMB

Posted by Ben-Sigvald T D B Liknes 27 Aug, 2011 23:13:44

Det er ikke så mye mer nybygging på DMB-anlegget for tiden. Det meste av tiden går med til vedlikehold, og skifting av slitte deler. Anlegget begynner å bære preg av å være 15 år. Det dukker stadig opp nye morsomme tekniske feil, som krever sitt av feilsøking og reperasjon.

Jeg har tatt noen bilder under oppholdet.

Blog image

Kontrollpanelet med Win-digipet på skjermen.

Blog image

IC-avgang med gjennomkjøring på Blakkenberg.

Blog image

Egentlig er det ikke plass til flere vogner på DMB nå, men denne dukket likevel opp i sommer. Det er en panoramavogn med ekstra store vinduer.

Blog image

De to nye modulene. Foreløpig prøver jeg bare ut ulike sporløsninger.

Blog image

Lokaltoget venter ved spor 1. Så snart godstoget har passert setter det kursen tilbake til Luzern.

Blog image

Skyggestasjonen Luzern. På panelet foran viser lysdioder hvilken retning sporvekslerene ligger inne i tunnellen.

05.05.20112011 DMB

Posted by Ben-Sigvald T D B Liknes 08 May, 2011 22:48:04

Påske på Dugneberg.

Jeg har bestemt meg for å begynne på to nye modulkasser. Er litt usikker på hvor og hva de ender opp som, men i utgangspunktet er de ment å skulle erstatte Swerringen stasjon, som begynner å bli veldig slitt. Til de er ferdiglaget kan det nok hende at de er blitt del av ett nytt anlegg.Blog image

De nye modulkassene er ferdigsnekret og kommet inn på loftet.

Blog image

Med pc og skanner er det mulig å være kreativ i forhold til å lage trafikkskilt. Spesielt moro er det å lage nye destinasjonsskilt. Her er resultatet trykket ut på "klistremerkepapir". Veldig greit, da er det bare å klippe ut ett skilt og trekke av baksidepapiret før du limer det på skiltmastene.

Blog image

Og mastene må males før de kan brukes. En grei kveldsjobb å gjøre mens man småprater med nevøen som er på besøk og har ett halvt øye på youtubevideoene vi ser på sammen.

Blog image

Egenproduserte destinasjonsskilt med mye intern humor...

Blog imageTil slutt ett oversiktsbilde. 200 nye trær låg og ventet på meg da jeg kom til Dugneberg, og her er halvparten av dem kommet på plass. Jeg fikk igjen bekreftet at alt "vertikalt" er med å skape ekstra dybde og realisme på ett anlegg. Det går fra 2 til 3-dimensjonalt med en gang træ, gatelykter og kjøreledninger er på plass.

31.12.20102010 DMB

Posted by Ben-Sigvald T D B Liknes 02 Jan, 2011 16:41:31

To uker juleferie er over, og mye av tiden ble brukt på DMB.

De eldste delene av anlegget er nå 15 år gamle. Det er på tide å renovere og friske opp en del. Med det nye apparatet for å lage statisk gress gikk jeg over deler av anlegget og "sådde" nytt gress.

I tillegg måtte jeg ta en skikkelig overhaling av Birsemüsli-delen før julesesongen kunne åpne.

På Swerringen gikk jeg over hele området rundt kirken, og fikk på plass gress, gjerder, skilt og andre detaljer, etter at jeg hadde skiftet ut en del av gresset som var mest slitt.

Resten av timene på anlegget ble brukt til å kjøre og programmere mer driftssikre kjøreruter i Win Digi-pet. Fortsatt klarer programmet å sende tog på kollisjonskurs i gitte situasjoner, men jeg har enda ikke klart å finne årsaken til at dette skjer.

Blog image

Programmering av ruter og testkjøring var en vesentlig del av oppgavene som ble utført denne gangen. Her står 460-er oppstilt klare for hastighetsmålinger.

Blog image

De berømte "hengefjellene" bak Swerringen stasjon har fått ny frisk vegetasjon.

Blog image

Utenfor kirken er det kommet nye murer, gjerder, skilt, benker og mye mer. En ansiktsløftning som virkelig gjorde seg.

Blog image

Blog image

Til slutt noen julebilder fra vinterlandskapet på Birsemüsli.


Takk for i år.

06.10.20102010 DMB

Posted by Ben-Sigvald T D B Liknes 06 Oct, 2010 21:40:24

Etter en svært stille sommer på DMB kom jeg endelig i gang igjen med både kjøring og utbedringsarbeid.


Denne gangen var det rampen i ene enden av anlegget som fikk en ansiktsløftning. Sparkel, maling, gress og kjøreledning gjorde susen.

Blog image

Før...

Blog image

... og etter.

Blog imageDen nyoppussede strekningen viser seg å være ett utmerket poseringssted for lokomotiver som har lyst å vise seg fram.

Blog image

Det ble tid til en god del andre småprosjekter også. En godsvogn hadde problem med en kobling som hang seg fast i skarpe kurver, og dermed sporet av.
Løsningen var enkelt og greit å lime en liten plastbit fast i "sporet" slik at koblingen ikke fikk sjanse til å slå så langt ut at den kilte seg fast.

Ofte er det enkle det beste.

Blog image

Problemet

Blog image

Løsningen

Jeg oppgraderte den ene vendesløyfen også, fra en Lenz LK100 til en LK200. Den nye modulen fungerer mye bedre, med lydløs omlegging, og uten kortslutning selv om flere tog beveger seg inne på vendesløyfen samtidig.

Den gamle modulen skal i ny tjeneste på DBB.

Blog image

Og til slutt enda ett lok som har lyst å vise seg fram.

05.05.20102010 DMB

Posted by Ben-Sigvald T D B Liknes 05 May, 2010 22:47:59

Ikke så dramatisk mye som skjedde denne helgen. Det var tid for årsrevisjon på 460-serien, så alle lokene var samlet på godsterminalen på Dugneberg. Blog image

Renovasjonen av Swerringen fortsetter. Den ene plattformen er forlenget langs sidesporet. I tillegg fikk alle plattformene en lys og frisk gråfarge.Blog imageBlog image

06.04.20102010 DMB

Posted by Ben-Sigvald T D B Liknes 06 Apr, 2010 21:11:38

To nye arbeidsøkter er unnagjort på DMB.

Jeg bestemte meg for å ta en skikkelig "storvask". Jeg har gått over hele skinnegangen med både støvsuger og pusseklut. Resultatet ble mye mer driftsikker kjøring, og tilnærmet ingen "rykk og napp" for lokomotivene. Blog image

Landskapet rundt Dugneberg er også grovt sett ferdig nå. Det gjenstår en del detaljering, men det er nå for første gang ingen "bare" flekker på anlegget der man ser treverk og sparkelklatter. Bildet er fra godsterminalen på Dugneberg. Blog image

Jeg satte også opp gatelys på veien gjennom Dugneberg. Så nå begynner det å bli ganske trivelig stemning rundt stasjonen også på nattestid.

Blog image

På Blakkenberg har det vært mye kluss med to peco-sporvekslere. Jeg fjernet dem helt, og gav dem en skikkelig oppgradering, som man kan se av bildet ble det en del kabling. Men nå er det skikkelig strømforsyning på begge vekslene, og ingen tog "lugger" ved passering.

Blog image

Og slik ble Blakkenberg seende ut etter at vekslene er kommet på plass igjen. Litt krøkete togvei inn til sidesporet.

Blog image

Høydepunktet denne gangen var nok disse detaljene som jeg laget helt spontant. Jeg fant ut at jeg måtte få kjøreledningene til å gå helt inn i denne tunnelen. Og uten mye om og men, fant jeg fram noen spikere, som jeg kappet med Dremelen, og loddet sammen. Til isolatorere brukte jeg svart ledning som jeg surret rundt. Så var det bare å stikke hele greiene opp i tunneltaket. Ikke filigrant, men det gjør jobben, og fungere som en artig detalj.

Swerringen-delen av anlegget begynner nå å nærme seg 15 år, og det er på tide med en renovasjon.

Blog image

Bildet viser plattformene på stasjonen, som bare er noen plankebiter som er malt i en altfor mørk gråblå farge. Jeg begynte på ett prosjekt med å forbedre utseende på disse plattformene. Forhåpentligvis kan jeg vise det ferdige resultatet neste gang.Blog image

Ett oversiktbilde av anlegget, som nå begynner å bli skikkelig grønt.

Blog image

Og til slutt denne gangen 482-loket som er ute og koser seg på nypusset skinnegang.

Blog image18.02.20102010 DMB

Posted by Ben-Sigvald T D B Liknes 18 Feb, 2010 21:13:52

Siste besøk på banen ble brukt til å gjøre ferdig tunnelåpningen på Swerringen. I tillegg begynte jeg på landskapet rundt Dugneberg stasjon. Fortsatt gjenstår det en god del arbeid på landskapet.

Blog image

Blog image

Blog image