DMB

DMB

Vi følger DMB videre(Klikk her for å komme tilbake til DMB sin hovedmeny)

22.04.2008

2008 DMBPosted by Ben-Sigvald T D B Liknes 22 Apr, 2008 15:30:17

Helgen 10.-14. april var det igjen tid for en arbeidsøkt på DMB.

Etter betydelig press fra omgivelsene er fokus på byggeprosessen på anlegget nå flyttet mye mer over på det visuelle, først og fremst ferdigstillelse av landskap.

Anlegget har i dag en "gammel" og en ny del. Den opprinnelige planen var å rive den gamle delen og skifte den ut med nye moduler som ville vært mer kompatible med den nye delen. Men dette prosjektet er utsatt på ubestemt tid. Men fordi mange, ikke minst banens yngre medarbeidere, synes det er lite tilfredstillende at det bare er plank og sponplater å se på over store deler av den gamle delen, så kommer mye av tiden framover til å gå med til å få på plass litt frodig landskap på denne delen. (Det er viktig å være tilpassningsdyktig i forhold til ønsker fra omgivelsene for at en modelljernbane skal overleve og beholde sin popularitet)

I tillegg til behovet for landskap på gamle delen trenger Dugneberg stasjon alt fra ballast, plattformer, stasjonsbygg til en trivelig bebyggelse rundt stasjonsområdet.

Det er lurt å ikke begynne på en dusin ulike prosjekter på en gang, så jeg bestemte meg for å bruke den tilmålte tiden på anlegget til å konsentrere meg om en bestemt del av gamledelen på anlegget.

For noen måneder siden ble det foretatt en justering av sportraseen på en del av det gamle anlegget pga problemer med avsporinger. I den forbindelse ble nesten hele "Birsemüseli-fjellet" fjernet. Det var dette området jeg valgte å konsentrere meg om først. Noen av restene fra fjellet kunne resirkuleres, og sammen med tilskjærte styroformklosser dannet dette grunnlaget for det nye landskapet. Nedenfor fjellet var det en stor flate, her vil jeg ha en veistrekning og en liten innsjø. Jeg la en tykk isoporplate som basis her. Der innsjøen skal være gravde jeg meg ned en liten centimeter i isoporplaten. Jeg skjærte til en kryssfinerbit som underlag for veitraseen. Veien starter på kanten av anlegget og går en liten meter på skrå over anlegget og ender opp i en tunnell. Den går parallelt med den nye jernbanetraseen som ble rettet på, og som også forsvinner inn i en tunnell.

Etter at jeg hadde grovbygget landskapet, var det tid for en runde med tettningsmasse. Denne prosessen er alltid like populært å se på blandt de yngre som fra tid til annen oppholder seg rundt anlegget. Tettningsskummet fikk stå og tørke over natten. Neste dag var det tid for å skjære til landskapskonturene. Etter en god runde med støvsugeren, var det klart for å klaske på ett godt lag med sparkel. Jeg har så og si helt sluttet med gips, og foretrekker sparkel, fordi dette er mye lettere å arbeide med. Eneste ulempen med sparkel er at den kan ha en tendens til å sprekke opp under tørkeprosessen. Men isåfall kan man kjøre flere lag.

Etter at sparkelen var helt tørr, skjærte jeg litt fjellkonturer i denne med en skarp kniv. Så var det en ny runde med støvsugeren, før det var tid for å male. Fargenyansene går i lys grått og brunt. Når fjellet var malt, var det skinnene som stod for tur. Disse ble malt i rustbrunt. Etter at malingen var tørket gikk jeg over skinnetoppene med ett viskelær for å fjerne malingsrester der.

Jeg var veldig i tvil om jeg skulle spandere kjøreledning på denne delen av anlegget, men det endte med at jeg monterte opp noen master fra Viessmann som jeg foreløpig har til overs. Disse monteres enkelt med å skru ned i underlaget, og er derfor svært enkle å demontere og gjenbruke ett annet sted senere.

På dette punktet nærmet arbeidshelgen seg slutten, men jeg rakk å legge på ballast på det øverste sporet. Metoden var som følger:

-Blande sammen finsiktet brun sand og ferdigkjøpt "lysgrå pukk på glass" fra Faller
-Fordele blandingen ut på sporet med en ubrukt tørr malekost. Det er viktig at det ikke legger seg sand på selve skinnestrengen.
-Sprøyte forsiktig vann fra spruteflaske på hele strekningen.
-Påføre blanding av vann og hvitlim (med en liten dråpe zalo) med en dråpeteller
-La det hele tørke over natten.

Helt til slutt ble det tid til litt grønt dryss rundt en av tunnelåpningene, før det var på tide å dra ut kontakten for denne gangen.

I tillegg til landskapsbyggingen ble det også tid til en god del kjøring og programmering av automatisk kjøring fra pc. Og som alltid dukket det opp tekniske problemer fra "ingen plass" som det gikk masse tid med til å løse. Fortsatt er det en tendens til at det dukker opp spøkelsestog i form av sporblokker som meldes okkupert til pcen. Så jeg kan nok se fram til masse mer krabbing og lodding på undersiden av anlegget.

Blog Image

Gamle Birsemüselitoppen er sprengt vekk, men ett nytt landskap vokser fram fra asken. Til venstre er sporstrekningen som ble rettet ut pga problemer med avsporinger.

Blog Image

Masse griseri. Veistrekningen i midten, og dammen til høyre for denne.


Blog ImageSamme motiv etter at sparkel og maling er påført. Veien på bildet er fra Faller og er en "vei på rull", som er midlertidig lagt ut. Veien går ca 15-20 cm inn i tunnellen.


Blog ImageIkke akkurat flatland DMB kjører gjennom...

Blog ImageKjøreledning på plass, og litt grønt har begynt å spire. Det kommer mer vegetasjon etterhvert.

  • Comments(0)//dmb2008.bensigvald.com/#post3