DMB

DMB

Vi følger DMB videre(Klikk her for å komme tilbake til DMB sin hovedmeny)

31.12.08

2008 DMBPosted by Ben-Sigvald T D B Liknes 09 Jan, 2009 16:27:17

Juleferie og to hele uker med full drift på DMB. Det er en fin avslutning på året.

Det var en del ting å ta tak i denne gangen også. Desverre var det mest kjedelige tekniske problem. Jeg kan styre min begeistring for å ligge på ryggen under anlegget og lete etter en bestemt ledning, eller prøve å lodde en ødelagt kobling som ligger klemt inne i ett hjørne. Men sånt hører jo med dersom man skal ha en operativ jernbane.

Jeg startet rett på med det tyngste prosjektet denne gangen, og det var å skifte ut underbygning og skinnegang i den ene venderampen på den gamle delen av anlegget. Sporet går her i en 180 graders sving samtidig som det stiger opp ett nivå. Denne delen av sporet har alltid vært veldig ustabilt, med avsporinger og dårlig kontakt. Det skyldes dårlig sporfundament, og gamle skinner med dårlig kontakt. Så løsningen var altså å skifte ut hele stasen.

Skinnegangen i den "nye" venderampen".

For å få litt julestemning på anlegget fikk "Birsemüseli" en skikkelig ansiktsløftning før julaften. Den bestod i å fjerne restene av den gamle sidebanen, og anlegge en enkel sirkel med smalsporskinner. Landskapet ble kjapt skiftet ut, og det kom på plass, snø, julenisse, juletre med lys og snømann. Og vips, så var det jul også på DMB. Planen var at ett smalsporet damplok skulle trafikere på banen, men jeg fikk aldri denne banen til å fungere skikkelig, og tok meg ikke tid til å jobbe mer med det i denne omgangen.

Julestemning på Birsemüseli

Til jul fikk DMB ett nytt skiftelok i julepresang. Dette er av merke TRIX. Jeg er litt skuffet over gangegenskapene til lokomotivet. Men det blir med over til Oslo for nærmere inspeksjon og eventuell utbedring. Loket er stasjonert på Dugneberg stasjon, og det hadde det travelt hele juleuken med rangering og småturer til de nærmeste stasjonene for å hente og levere godsvogner.

Det nye lokomotivet er en SBB E3/3 i gammel design.

Hovedfokuset på banen i tiden framover blir å få på plass landskap og miljø rundt Dugneberg stasjon. Jeg fikk iløpet av helgen kommet videre med arbeidet på selve stasjonen. Blandt annet kom det endelig lys på plattformene og i stasjonsbygget, noe som gav ett skikkelig visuelt løft. Jeg spanderte også ett utkjørsignal fra "rangeringsdelen" av stasjonen. Jeg tar meg foreløpig ikke råd til å montere opp flere signaler på Dugneberg.

Slik ser Dugneberg stasjon ut i mørket.

En av romjulsdagene var det storinnrykk av nesten 40 biler, lastebiler og busser som skulle avfotograferes. Det ble mange andre runder med trafikkavikling også, så DMB fikk en hektisk men fin avslutning på året. Nedenfor følger diverse bilder fra romjulen på anlegget.

Takk for i år.

  • Comments(0)//dmb2008.bensigvald.com/#post9